teisipäev, 18. august 2009

kuidas valisin oma nuti

kokkuvõtteks:
1. selgita välja, mida oma nutilt tahad
2. mõtle valmis, palju oled valmis korraga/osamaksetena maksma ja kas oled valmis tegema hea hinna nimel tegema tähtajalise lepingu kasvõi teise operaatoriga (linnast väljas võib Elisa-TELE2ga tekkida leviprobleeme)
3. enne poodi ostma minekut vaata webist mudeleid, kõigil operaatoritel on oma netipoed ja kindlasti vaata ka suurema nutivaliku ja parema hinnaga Starline ja Plazamobiili lehti (seejuures Starlinel on veebi kaudu tellides odavam hind)
4. poes selgita välja garantiitähtaeg ja lepingus loe alati väikses kirjas osi


kuna vana telefon oli moraalselt vanaks jäänud, siis tekkis tuttavate nutisid vaadates 2008 sügisel huvi järgmiseks nuti osta. vahel istun pikemalt lennukis, laevas või autos, siis tahaks mingit muusikat kuulata, mänge mängida või wifiga netis käia.
samuti pole digifotokat, aga see tuli juhtumisi boonusena.

valikut tehes küsisin ühelt ja teiselt, kuni jõudsin välja suurklaveriga HTC s710ni (2009 jaanuaris maksis u 3-4000 kr). kuna see oli siiski vaid 2,4" ja klahvjuhitav, siis interneti osas sain väärt võrdluse, et väikese ekraaniga on internetikasutamine nagu taskulambiga pimeda toa seina valgustada (see on õige mitte-puuteekraani korral, nt nokia n95 ja väikeklaveriga nutid, kus tuleb nooltega pilti nihutada), mis julgustas ka kallemaid mudeleid vaatama, kuigi suure ekraaniga nutid tundusid siis ikka veel liiga kallid. kaalusin üht ja teist mudelit, kuni tekkis mõte, et kui saaks odavalt, 5000 kanti esimese iphone, võtaks ära. 2 tuttavat ise USAst iphone ostnut käisid juhtumisi samal ajal USAs, kuid kahjuks siis ei olnud esimesi (2G) enam vabalt müügis ning see võimalus jäi ära. üks neist soovitas mõelda samsung omniale.

erinevaid materjale uurides tuli nõustuda, et omnia on hetkel turul üks paremaid. otsingutel jõudsin võrdlustel iphonega ka selleni, et kui võtta telefon ära, mis jääb järgi - iphonest (siis oli uusim 3G) üks-asi-korraga meediamängija, windows mobile nutist pocket pc ja see otsustas.
vaatasin omniate hindu erinevates portaalides, selgus, et elisas oli klientidele kõige parem hind, leppisin ühe tuttava iphoneomanikust elisa kliendiga kokku ja läksime ühel 2009 jaanuari laupäeval omniat ostma.

hinna osas veel märkus, et siis oli veel parem hind Starlines, sh seal on ka VF turu jaoks tehtud venekeelne omnia - witu, kusjuures samsungis tehti vene turu jaoks sisulist tööd, pandi kohe sisse kohandatud popimad kirja-, suhtlus- ja muud portaalid, wifipakkumine tuli ilmselt operaatorilt.
hetkel, 2009 augustis jätkuvalt elisas, kliendile 6190, teistele nagu Starlines 6390

elisas tuli välja, et neil on mittesisselülitamise poliitika, aga boonusena avatakse raha-letil-kliendi ees "süütu" karp (garantii suhtes parim lahendus, kui teenindaja avab uue karbi).
läksime tele2 asja vaatama, tele2s lülitati telefon sisse, aga lubati kasutada ainult läbi kile. omnia puuteekraan ei töötanud aga läbi kile ning lahkusime tele2 poest pettunult.
mis muud, kui läksin edasi emtsse iphone 3Gd vaatama ja tuttav läks omi ostusid tegema.
emts oli aga ka puutetundlik Samsung F480, mille puutetundlik ekraan töötas. kehvemini muidugi, kui 3Gl, aga töötas ning õnneks oli tuttav veel keskuses ning ostsime Samsung Omnia i900 ära.
seejuures alles hiljem sain aru, et valikut tehes toetusin valele näitele, omnial on windows mobile pillide tüüpiline survepõhine resistive-tehnoloogia, aga F480'l on iphonede sõrmede mahtuvusel põhinev captive/capacitive puutetundlik tehnoloogia, miks iphone ei saa näiteks kasutada kindaga. on väga elegantne, et ei pea ekraani toksima mingi pulgaga ja on ilusad suured ikoonid, kuid iphonega ei saa teha jällegi "peent tööd", ilmselt pole iphonele tehtud sudokut (ise kasutan Mike Milleri SuperDokut), kus saab välja ise joonistada numbri.
samas olen näinud sõrme mahtuvust imiteerivaid wm stylustest paksemaid pulki. rg21 müüs ostas sellist kraami:
http://www.osta.ee/9673118

lisamärkus 04.09.09: 2008 lõpus mõtlesin ka Sony.Ericssoni Xperia'le, aga kuna selle väljatulek ja eestisse jõudmine viibis, jäi ostmata, millega võisin jääda ilma suurest peavalust, lugedes Forte kommentaare Xperia kohta:
Esitlegu terviseks, 03.09.2009 22:27
Olen kahe Sony Vaio laptopi ja Xperia "nutitelefoni" õnnelik omanik hetkel, need jäävad selles elus ka viimasteks antud grupi toodeteks mida tarbin. Xperia: telefon, mis crashib sel ajal kui peab äratama (tuleb aku eemaldada ja käsitsi resettida seda junni, keskmiselt 4 korda kuus, aku kate logiseb ja kukub pidevalt tagant ära, aeg ajalt "kaob" telefoni helinatoon üldse ära, ei ärata ega helise, helinatoon pidevalt "hakib" - korra on siis pole, helina maksimaalne valjudus on normaalse kõrva jaoks liiga vaikne jne jne jne, lugege foorumeid- enamusel samad jamad, 11 000 kr maksnud junnilt sellist saasta ei oota. Pole tarbija asi kas WinMo või SE käkk. Sama saastad on ka Vaio laptopid. Oman kahte, kumbki ei suuda isegi Vista service packi installida kuna SE on oma mõttetu softi ja hardware sidumisega masinad ära käkkinud. Ühe ostsin Amsterdami lennujaamast, pidi olema "ülemaalimne garantii" 1 aasta. 6 kuu pärast hakkas vaio üle kuumenema ja crashima pidevalt. Sonycenter saatis garantiiküsimusega kuu külge. Pidasin siis Sony tehase natsalnikuga 3 kuud kirjavahetust, keskmine vastamise aeg oli 3 nädalat. Lõpuks lubati et homme helistatakse ja öeldakse mis saab (ca 6 kuud tagasi), ootan tänaseni. Viisin siis arvuti lõpuks vene poiste kätte, maksin garantiiajaö ventikavahetuse ise kinni ja jõudsin järeldusele, mille ma eespool välja ütlesin.
(tsitaadi lõpp)
seejuures leiab kommentaaridest veel halbu kogemusi Xperiaga.
oma kokkupuutest võin lisada, et 2009 suvel oli üks Xperia ka Rocca al-Mare EMT stendil, mille klaver ei töötanud

3 kommentaari:

  1. Mina arvan,et iPhone capacitive on oluliselt parem,kui teiste touch!!!

    VastaKustuta
  2. sõrmega kündmine (capacitive/captive) on tõesti elegantsem ja "intuitiivsem", kuid ei maksa unustada, kes või õigemini KUS on peale nokia suurimad moblatootjad: Samsung, LG ja Sony-Ericsson - hieroglüüfide maadel (Korea ja Jaapan, jalule kerkivad ka Hiina "oma klepsudega" mobiilitootjad, nt Huawei) ning sealse tarbija jaoks on suureks boonuseks glüüfide joonistamine, mistõttu pannakse glüüfide joonistamine ISEGI kell-mobiilidesse (nägin üht videot, kus joonistati kell-mobiili glüüfe).
    glüüfe saab aga normaalselt joonistada vaid resistive tehnoloogiaga.
    tulevikus võib toimuda jaotumine, aasiast väljaspoole peamiselt captive ja kollasele turule resistive.
    olen ise juba küünega resistive toksimisega ära harjunud ning näiteks tuttava samsung S8300 captive tundus nõme - küll suurte ikoonidega, kuid vastavalt miinusena meeletult pikad menüüd (mida on jällegi resistivest lihtsam üles-alla kerida).
    harjumise asi...

    VastaKustuta